Reflexintegratie
Reflexintegratie is een behandelmethode waarbij reflexen opnieuw of verder geïntegreerd worden. Als volgt een uitleg waarin het belang van primaire reflexen onder de aandacht wordt gebracht en wat de gevolgen kunnen zijn als deze niet of onvolledig in het lichaam geïntegreerd zijn.
Belang van primaire reflexen:
Primaire reflexen zijn de basis voor een goede ontwikkeling van een kind. Vanaf het prille begin in de baarmoeder zijn er al primaire reflexen die helpen ons brein te ontwikkelen. Primaire reflex bewegingen gaan vooraf aan de ontwikkeling van neurale netwerken en aan de myelinisatie (groei van vetachtige, witte stof om de zenuwuitlopers) van de routes die zorgen voor verbinding van de verschillende gebieden. Een goede ontwikkeling hiervan is van enorm belang voor motoriek, leren, gedrag, communiceren, sociaal en emotioneel welzijn.
Primaire reflexen worden aangestuurd vanuit de hersenstam, het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de overleving. Voorbeelden van deze reflexen zijn o.a.: het zuigreflex, grijpreflex en schrikreflex.
Deze reflexen behoren zich rond de leeftijd van ca. 2 jaar volledig volgens een bepaald patroon in het lichaam te hebben geïntegreerd en zijn dus niet meer actief.
Gevolgen van nog actieve primaire reflexen:
Als primaire reflexen nog actief zijn (of opnieuw actief zijn geworden) wordt de hersenstam gestimuleerd en schiet het lichaam in de ‘vecht-vlucht’ stand, we reageren dan vanuit stress en overleving. Bij goed geïntegreerde reflexen geef je een reactie vanuit je prefrontale cortex waar je de informatie verwerkt en analyseert alvorens een reactie te geven.
Wanneer er problemen zijn tijdens de zwangerschap, geboorte en/of na de geboorte of er is emotionele stress bij moeder tijdens de zwangerschap kunnen reflexen niet goed in het lichaam integreren en blijven daardoor actief. Zelfs ziekte, trauma en chronische stress op latere leeftijd kunnen ervoor zorgen dat primaire reflexen weer geactiveerd worden.
Hierdoor kan een kind enorm uit balans raken. De niet-geïntegreerde reflexen zullen zich altijd opdringen en verstoren zo het normale functioneren. Een kind gaat hierdoor compenseren wat enorm veel energie kost. Een kind kan dan enorm sterk reageren op prikkels of juist helemaal niet reageren. Het kan zich verder uiten in leerproblemen, concentratieproblemen, sociaal-emotionele problemen en het kan invloed hebben op de motorische ontwikkeling.
Veel voorkomende klachten, problemen die kunnen ontstaan door niet-geïntegreerde of onvolledig geïntegreerde reflexen zijn o.a.:
Het kind:
- Kan niet stilzitten
- Lage eigenwaarde, weinig zelfvertrouwen.
- Extreem schrikachtig.
- Concentratieproblemen.
- Struikelt veel, heeft moeite met evenwicht
- Ligt tijdens het schrijven met het hoofd bijna op de tafel.
- Hangt onderuit in zijn stoel.
- Heeft zijn benen om de stoelpoten geklemd of zit in een W-zit
- Is overgevoelig voor labels in kleding, geluid en/of licht.
- Bijt op z’n pen, nagels of duimt etc.
- Plast nog regelmatig in zijn broek
- Is “onhandig”, loopt tegen dingen aan, gooit dingen om.
- Is onzeker, faalangstig
- Wordt gepest of pest zelf
- Loopt op zijn tenen (letterlijk en figuurlijk)
- Heeft zijn emoties niet in balans.
- Klaagt over hoofdpijn tijdens het lezen of tv kijken
- Heeft een zwakke pen greep
- Schrikt van harde geluiden
- Slaapt slecht
- Slechte coördinatie (met name tijdens balspelen)
- Houdt niet van veranderingen
- Is gemakkelijk afgeleid
- Heeft last van allergieën, heeft een lagere immuniteit
De behandelmethode ‘reflexintegratie’
Onafhankelijk van leeftijd kunnen reflexen (opnieuw) geïntegreerd of verder geïntegreerd worden. Zo kan de basis voor ons zenuwnetwerk opnieuw aangelegd worden. Aan de hand van een intake en testen kan worden vastgesteld welke reflexen nog niet, niet goed, of onvolledig geïntegreerd zijn. De behandeling bestaat uit een reeks bewegingsoefeningen die zowel passief als actief gedaan kunnen worden. Veelal krijgen kinderen oefeningen mee voor thuis welke zo veel mogelijk op speelse wijze worden aangeboden zodat de kinderen het leuk en fijn vinden om te doen.
Kinderpraktijk aan de Dijk werkt met 2 reflex integratie methodes: